Muziek en stille film
De zevende kunst werd geboren met de stille film aan het eind van de 19e eeuw. Deze films werden vooral muzikaal begeleid.

Naast compositiestukken bloeide er een rijke improvisatie-cultuur: muzieklijnen ter plekke componeren, telkens in dienst van de stille film.

In België hebben we één van de best bewaarde filmarchieven ter wereld: Cinematek te Brussel, aan Bozar.

Hier worden wekelijks stille films getoond met live piano-improvisaties.

Al 20 jaar lang begeleid ik met veel plezier stille films op piano.

Ik vind het ook heel fijn om met stem & piano de film te begeleiden. Of met gitaar & stem.

Mijn eerste stille film begeleidde ik begin 2002 op de Antwerpse Meir in het Koninklijk Paleis waar toen nog het heel gezellige filmmuseum gevestigd was.

Cinematek in Brussel is sinds 2009 zowat ‘mijn vaste stek’ om bijna wekelijks een zeer uitgebreid repertoire films te begeleiden. Ondertussen speelde ik bij meer dan 500 verschillende stille films ‘live’ improvisaties: mijn eigen composities die ik niet uitschrijf.

Naast Cinematek speel ik in Flagey Studio5, De Cinema, Cinema ZED, KASK Cinema, KAAP, Het Bos, CC De Ververij en andere culturele centra in Vlaanderen.

Op verschillende edities van het “Zomerfilmcollege” heb ik sinds 2009 stille films begeleid.

Met de Japanse benshi-verteller Ichiro Kataoka heb ik in het najaar 2016 samengewerkt te Leuven, in cinema ZED.

Tijdens de 2e en 3e editie van het stille filmfestival “Il Cinema Repubblica” tijdens de Gentse Feesten (2018 & 2019) begeleidde ik een heel verscheiden programma in de Miry Zaal op piano.

Tijdens de 1ste, 2e en 3e editie van het stille filmfestival SHHH te KAAP in Oostende (2019, 2020 & 2021) begeleidde ik solo uiteenlopende stille films: met piano, gitaar & stem en piano & stem.

In het buitenland speelde ik in EYE te Amsterdam, in ‘Cinemateket’ in Stockholm (2015) en op het Kaunas International Filmfestival in Litouwen (2017).

In het (oude) podiumcafé RoodWit te Antwerpen-Berchem improviseerde ik geregeld met stem&piano samen met andere muzikanten of solo bij tal van stille films.

 

 

 

Improvisaties: Concerten

BRUSSELS
CINEMATEK
02/07 at 8pm: THE MYSTERIOUS LADY
by F.Niblo, with Greta Garbo (1928)
09/07 at 6pm: PERILS OF THE YUKON II
by P.Vekroff & J.P.Mc Gowan (1922)
16/07 at 5pm: UMARETE WA MITA KEREDO by Y.Ozu (1932)
RONSE
CC DE VERVERIJ
27/11 at 5pm: METROPOLIS by F.Lang (1927)

 

Hilde Nash

mail@hildenash.be

 

© Copyright Hilde Nash

 

photos by The Imagerie & Jacinta Agten