Muziek en stille film
Sinds 2002 begeleid ik stille films met improvisaties op piano.

De zevende kunst werd geboren met de stille film aan het eind van de 19e eeuw. Deze films werden vooral muzikaal begeleid.

Naast compositiestukken bloeide er een rijke improvisatie-cultuur: muzieklijnen ter plekke componeren, telkens in dienst van de stille film.

In België hebben we één van de best bewaarde filmarchieven ter wereld: Cinematek te Brussel, aan Bozar. Hier worden wekelijks o.a. stille films getoond met live piano-improvisaties.

Naast Cinematek  speel ik in Flagey Studio5, Cinema Zuid, Cinema ZED, KASK Cinema, Dommelhof, Het Bos of in culturele centra.

Op verschillende edities van het “Zomerfilmcollege” heb ik sinds 2009 stille films begeleid.

Met de Japanse benshi-verteller Ichiro Kataoka heb ik in het najaar 2016 samengewerkt te Leuven, in cinema ZED.

Het repertoire dat ik reeds begeleidde omvat meer dan 400 verschillende stille films.

Tijdens de 2e en 3e editie van het stille filmfestival “Il Cinema Repubblica” tijdens de Gentse Feesten (2018 & 2019) begeleidde ik een heel verscheiden programma in de Miry Zaal.

In het buitenland speelde ik in EYE te Amsterdam, in ‘Cinemateket’ in Stockholm (2015) en op het Kaunas International Filmfestival in Litouwen (2017).

Naast piano, mijn meest vertrouwde instrument, improviseer ik ook met stem samen met Wim Lauwaert (gitaar/banjo) en Kris Van Daele (contrabas). Het podiumcafé ‘Rood Wit’ te Antwerpen-Berchem is hiervoor een prachtige setting.

Improvisatie

Creatie

Improvisatie vormt de rode draad in mijn muzikale zoektocht. Op piano, gitaar, cello en met stem improviseer ik solo of samen met andere muzikanten.

Daarnaast zing ik graag oude folksongs, (volks)liederen, Hebreeuwse en Renaissance-muziek, begeleid op gitaar.

Het schrijven van poëzie en tekst is via het woord een andere vorm van musiceren & improviseren: het ritme, de klanken, de stiltes bepalen de muzikale vorm waarin het puur muzikale en poëtische taal samen kunnen klinken. De originele gedichten van Emily Dickinson vind ik bijvoorbeeld zeer inspirerend.

Hilde Nash

U kan mij bereiken op het nummer

+32 472 75 43 07

 

of via mail:

mail@hildenash.be

 

© Copyright Hilde Nash

 

photos by The Imagerie